Tuintips

Tuintips en tuintrucs voor bij het tuinieren
tuintipsTuintips
: Zoek je de beste tuintips van een goede, groene hovenier? Dan bent u hier op het juiste groene internet adres. Voorjaarsonderhoud, najaar onderhoud en periodiek tuinonderhoud het hele jaar rond, bel dan met dit hoveniersbedrijf in Emmen. Hoveniers & buitenwerk uit Emmen blinkt uit in vakkundig snoeien van bomen, struiken en beplanting, het strak scheren van hagen en groene afscheidingen.

Tuintip* Je tuinonderhoud uitbesteden!

Algeheel tuinonderhoud en hovenierswerk, licht straatwerk (paadjes door tuinen en langs borders), vijveronderhoud en tuinadvies. Kunt u gerust aan ons overlaten. Aanleg van permanente stenen vuurplaatsen en gemetselde barbecues, het snoeien van fruitbomen in de winter, Opzet en onderhoud van (micro)moestuinen, gazonaanleg en onderhoud, het eventueel plaatsen van schuttingen en groen afscheidingen (houten schuttingen \ wilgentenen\ betonijzergaas), en natuurlijk overig buitenwerk in overleg.

Professionele tuintips voor tuinonderhoud

Tuintips voor zeer grondig en efficiënt tuinonderhoud:

★ Ziet u door de bomen het bos niet meer en weet u niet waar te beginnen. Ga dan gewoon eens beginnen. Alles wat gedaan moet worden, moet immers toch gebeuren. Anders komen wij je graag een handje helpen.

★ Snoeien van hagen. Snoei altijd eerst de zijkant en dan de bovenkant

★ Bij het snoeien van de bovenkant van een haag begin dan altijd aan de hoogste kant en knip deze zo laag u durft. De laagste kant kunt u vervolgens hier op aanpassen, zodat u altijd een recht resultaat krijgt.

★ Werk altijd in vakken en werk deze een voor een af, zo blijft je werk overzichtelijk.

★ Veeg en hark altijd eerst de randen, naar het midden toe, zo wordt je werkoppervlak steeds kleiner.

★ De meer werk je verzet, De minder er nog hoeft te gebeuren.

★ Ruim eerst op voor je begint met onderhoud, dit maakt je werk overzichtelijk.

★ Verticuteer u gazon in april.. dit zorgt er niet alleen voor dat mos op den duur verdwijnt, maar hiermee neemt u direct ook al het dode gras, van de afgelopen winter mee. Dit geeft gras een kans. Zaai direct licht door en sproei zondig. Uw gazon zal in juni zijn als een golfveldje.

★ Maai uw gazon liever regelmatig en zo kort als mogelijk. Zeker een maal per week is aan te raden.

★ U kunt eventueel in het voor- en najaar kalk en gazonmest strooien. Niet bij te heet of te koud weer en matig sproeien

★ Schaf u zelf een degelijke snoeischaar aan.

★ Loop nooit met lege handen, er moet immers altijd wel iets, ergens naartoe.

★ Dek uw lading op uw aanhanger goed af, met bij voorkeur een net, die net te groot is voor de aanhanger. Dit werkt beter en scheelt een hoop geld.

★ Kijk af en toe terug op je eigen werk, zo kun jezelf zo nodig corrigeren.

★ Voorjaarsonderhoud. Verwijder in maart\april eerst al het blad en afgestorven resten van planten, ga vervolgens snoeien en scheren, ruim dit allemaal op en begin dan pas met het schoffelen en verwijderen van het gewortelde onkruid. Na de winter is de grond meestal nog hard en egaal. Omgewoelde grond werkt zwaarder en het zelfde eindresultaat is moeilijker te bereiken. Als u vervolgens nog even het gras verticuteerd en maait en nog even de kantjes bij steekt, zult u zien dat u tuin nu voorjaars klaar is.

★ Laat in het voorjaar bij voorkeur nergens blad liggen. Dit blad komt u vervolgens het hele jaar in beetjes weer tegen. Grondig werken is een must.

★ Najaar onderhoud.. In oktober \ november een tijd je na de laatste vruchten kunt alvast voorzichtig beginnen met de tuin winter klaar te maken. Verwijder alles wat er haveloos uitziet en kies zelf voor wat u over de winter wilt laten staan en wat niet. Sommige vaste planten kunnen een prachtig wit berijpt winter silhouet bieden en deze kunt er beter inlaten staan tot in het voorjaar.

★ In het najaar is het altijd aan te raden om zoveel mogelijk blad wat valt te verwijderen. Vele malen een beetje is makkelijker dan een keer een berg.

★ Maai nog even het gazon, voor de echte winter begint, niet te kort, maar ook zeker niet te lang. Verwijder al het blad van het gazon. Blad en vooral eikenblad verstikt het gras.

★ Werk niet hard, maar gestaag.

★ Draag bij langdurig tuinwerk een broek met kniebescherming. Dit is lekker warm en zacht en spaart je gewrichten.

★ Doe altijd eerst de randjes en de kantjes, behalve bij het ploegen.

★ Werk met motorisch gereedschap altijd et het gereedschap aan je werkhand zijde, werk dus als je rechtshandig bent, met het trimmen en scheren linksom. Dit scheelt een hoop ongemak. Zo zie je veel mensen, die aan het bellen zijn, werken met de rechterhand, terwijl ze met de linkerhand, de telefoon, bij het rechteroor houden. En ik snap niet waarom. Werk efficiënt.

★ Wees altijd alert. Door gewenning en gewoonte, ontstaan veel onhandige ongelukken.

★ Schoffel bij warm weer en hou dit regelmatig bij. Zo krijgt onkruid in de borders geen kans.

★ Sommige ongewenste planten laten zich alleen naar verwijderen door hardnekkig handmatig verwijderen. Hou dit consequent vol.

★ Zorg voor een snelle en handige afvoer van tuin afval. Rommel vertraagt en stoort.

★ Het zit 1m vaak in die laatste vijf procent..

★ Gebruik je handen zo nodig.. Niet alles is makkelijker met gereedschap.

★ Controleer regelmatig je gereedschap. Waar is het en wat voor staat. Weet aan het begin van de dag, wat je meeneemt en contoleer regelmatig in de loop van de dag waar het is. Gereedschap en vooral klein gereedschap blijkt makkelijk verdwijnt makkelijk.

Groenvoorziening & groenverzorging!

Lees meer over: tuinadvies, tuinontwerp, tuin aanleggen, tuin onderhouden.